Calendar ortodox 12 mai 2023. Este sărbătoare cu cruce neagră! Dezlegare la pește!

Calendar ortodox 12 mai 2023. Sărbătoare importantă pe 12 mai 2023! Iată ce sfânt este celebrat în calendarul ortodox!

Calendar ortodox 12 aprilie 2023. Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul este cinstit în fiecare an pe 12 mai. Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644, într-o familie cu părinți creștini.

Când avea vârsta de 15 ani a ajuns rob la turci.

În drumul său spre Constantinopol un păgân a pus ochii pe el și l-a cumpărat cu gândul de a-l sodomiza. „Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!”. „Ba, a răspuns tânărul, stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!”.

Pentru a-și apăra demnitatea, curățirea și dragostea pentru Hristos, Ioan l-a omorât pe păgân. Când agarenii, păzitorii robilor, au aflat că Ioan și-a omorât stăpânul, l-au legat în lanțuri și l-au dus spre Constantinopol, unde a fost dat femeii celui pe care l-a omorât.

Fermecată și uimită de frumusețea lui Ioan, femeia i-a spus că dacă renunță la credința în Iisus Hristos îl ia de bărbat. După doi ani în care a refuzat-o pe femeie, a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță, potrivit crestinortodox.ro. A fost supus la numeroase chinuri și într-un final a fost spânzurat pe data de 12 mai 1662.
Viața sa a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de către Sfantul Nicodim Aghioritul.

Tot în această zi sunt pomeniți și:

*Sfântul Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului;
*Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *