Calendar ortodox 19 mai 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!

Calendar ortodox 19 mai 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!

Calendar ortodox 19 mai 2023. Sărbătoare importantă vineri, pe 19 mai, pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfânt este prăznuit în calendarul creștin-ortodox!

Este sărbătoare cu dezlegare la pește!

Calendar ortodox 19 mai 2023. Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei

Sfântul Patrichie a trăit în primul secol creștin, în cetatea Prusa din Asia. În calitate de episcop al acestei cetăți, a convertit multe persoane la creștinism.

Pe vremea împăratului Iulian Apostatul, Sfantul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți. Sfântul a strigat când a fost aruncat: „Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!”

Când păgânii l-au aruncat și sfântul a căzut în apă, picăturile care au sărit din izvor au ajuns pe fețele celor care l-au chinuit pe sfânt și le-au opărit fețele, iar el a ieșit nevătămat.

După această minune, ighemonul Iulie le-a poruncit ostașilor să îl aducă pe Sfântul Patrichie din apă și să-i taie capul cu toporul, la fel ca și preotilor Acachie, Menandru și Polien.

Troparul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în această zi sunt pomeniți și:

Cuviosul Memnon;
Sfântul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
Sfântul Mucenic Arolot;
Sfânta Chiriachi;
Sfânta Mucenite Teotimi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *