Calendar ortodox 9 mai 2023. Ce sărbătoare importante este azi?

Calendar ortodox 9 mai 2023. Sărbătoare importantă pe 9 mai 2023! Iată ce sfânt este celebrat în calendarul ortodox!

Calendar ortodox 9 mai 2023. În fiecare an, pe data de 9 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Isaia și Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari.

Sfântul Proroc Isaia și Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

Sfântul Proroc Isaia s-a născut la Ierusalim și a fost fiul lui Amos, fratele lui Amazia, regele Iudeii. Isaia L-a văzut pe Domnul Savaot când era așezat pe tronul slavei cerești, fiind înconjurat de serafimii cu șase aripi, care cântau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt, este Domnul Savaot” (Isaia 6, 3).

Isaia a prorocit despre întruparea Domnului, la Nașterea Lui din Fecioara Maria, la loan Botezatorul dar și la multe evenimente din viata Mantuitorului Hristos. Când Ierusalimul a fost asediat pe vremea unei secete cumplite, Isaia s-a rugat lui Dumnezeu și apa a început să curgă de sub Muntele Sion.

Sfântul Proroc Isaia a primit darul să facă minuni.

Apa s-a numit Siloam care înseamnă „trimis”. Peste ceva vreme, Dumnezeu îl trimitea pe cel orb către această apă în care trebuia să se scalde pentru a-i reveni vederea.

Când rege era Manase, Sfântul Isaia s-a împotrivit obiceiurilor păgâne. Din acest motiv a fost scos din cetate și tăiat în două cu ajutorul unui fierăstrău.

Sfântul Isaia a trăit cu șapte sute de ani înaintea de venirea Mantuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” pentru că a prorocit nașterea lui Mesia din Fecioara Maria, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile și moartea și preaslăvirea Lui.

Sfântul Isaia este cel care a rostit cuvintele care sunt rostite la Denii: „Poporul care locuia intru intuneric va vedea lumina mare si voi cei ce locuiati in latura umbrei mortii lumina va straluci peste voi” (9, 1). Si tot el a vestit Intrarea Domnului in Ierusalim: „Lumineaza-te, lumineaza-te, Ierusalime, ca vine lumina ta, si slava Domnului peste tine a rasarit!” (60, 1), potrivit crestinortodox.ro

Tot în această zi sunt pomeniți și:

Sfântul Mucenic Hristofor;
Sfintele Mucenite Calinica si Achilina;
Sfinții Mucenici Epimah si Gordian;
Sfântul Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena.
Sfântul Iosif de la Optina

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *